ΑθλητικάΣυνεντεύξεις

Ειρήνη (Ρένα) Σιγάλα – Μια πολύτεκνη μητέρα με πλούσια δραστηριότητα

Η Ειρήνη (Ρένα) Σιγάλα είναι μια πολύτεκνη μητέρα με πλούσια δραστηριότητα στους τομείς του Πολιτισμού , των αθλητικών δράσεων αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Γεννημένη στο Περιστέρι και μεγαλωμένη στο Χαϊδάρι, πάντα με Δυτικές καταβολές και εικόνες. Πολύτεκνη μητέρα (5 παιδιών), Δικαστική Υπάλληλος, Διαιτητής στο άθλημα του kick boxing και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, καθώς διετέλεσε Πρόεδρος στην Ένωση Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος “η Ροδιά” και στο γυναικείο ποδοσφαιρικό σωματείο “Ροδιά Ξυλοκάστρου” με αμέτρητες επιτυχίες και δράσεις. Η αγαπημένη της φράση : “Να αγωνίζεσαι για έναν κόσμο που αξίζει να ζει κανείς” και στόχος της πάντα η καλυτέρευση αυτού του κόσμου με καλοσύνη και αλήθεια. Ζει και εργάζεται Δυτικά!

Στο Δημαρχείο Ιλίου πιστοποιήθηκαν οι νέοι διαιτητές του αθλήματος Κick Βoxing και αναβαθμίστηκαν ως διεθνείς διαιτητές κάποιοι παλαιοί, ανάμεσα τους και η κ.Ρένα Σιγάλα. Τη βρήκαμε και καταφέραμε να της αποσπάσουμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις:

  1. Τι σημαίνει για εσάς το άθλημα του Kick Boxing;

Το άθλημα του kick boxing για μένα σημαίνει πάρα πολλά. Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το άθλημα πριν περίπου 9 χρόνια και ήταν για μένα μια πηγή χαράς, ευεξίας, φιλίας και εξέλιξης. Μου δόθηκε η δυνατότητα να πιστοποιηθώ ως Διαιτητής και αυτό ήταν οτι καλύτερο έχω βιώσει σαν προσωπικότητα. Η μετάβαση μου απά αθλήτρια στον υπεύθυνο και δυναμικό ρόλο του Διαιτητή με έκανε να το αγαπήσω ακόμη περισσότερο το άθλημα και να θέλω να προσφέρω σε αυτό. Το να διαχειρίζεσαι έναν αγώνα μεταξύ δύο αθλητων ή και περισσοτέρων όταν είναι ομαδικό το στυλ, και να φροντίζεις για την τήρηση των κανονισμών και την ασφάλεια των αθλητών είναι κάτι που με γεμίζει ως άνθρωπο καθότι νιώθω ότι υπηρετώ έτσι την εξέλιξη του και την ποιότητά του.

  1. Υπάρχουν πανελλήνιες (πανευρωπαϊκές, παγκόσμιες και ολυμπιακές) διακρίσεις στο άθλημα;

Υπάρχουν Διεθνείς ομοσπονδίες του αθλήματος. Προσωπικά, έχω διαπιστευτεί σε όλες, αλλά από επιλογη αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με την WKU και την ISKA. Ολυμπιακό δεν είναι το άθλημα και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει, τουλάχιστον σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που ίσως μας δοθεί ευκαιρία σε άλλη συνέντευξη να αναλύσουμε. Υπάρχει πλήθος πρωταθλημάτων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και πάρα πολλές αξιόλογες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους του χώρου, με σκοπό την ανάβαθμισή του και προβολή του στο ευρύ κοινό.

  1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει να ασχολείται με το kick boxing;

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το συγκεκριμένο άθλημα, απλά δεν υπάρχει!!!! Και μιλάω από προσωπική πείρα καθώς ξεκίνησα σε μεγάλη ηλικία. Είναι ένα άθλημα που προσφέρει ευεξία, χαρά, εκτόνωση και κυρίως προσφέρει αυτοπεποίθηση καθώς ενισχύει τις γνώσεις κάποιου στο πώς να αμύνεται κυρίως. Το προτείνω σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, αλλά αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση, χωρίς να σημαίνει πως αποκλείονται μικρότερες ηλικίες. Όλα έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο προπονητή ή προπονήτρια και επειδή με ρωτήσατε, κορυφαία θεωρώ τη Δασκάλα μου την κα Αρετή Μαστροδούκα, η οποία συνδυάζει προσωπικότητα, ήθος και τεράστιο αθλητικό κύρος…….τη θαυμάζω και την έχω πρότυπο και είναι ο άνθρωπος που με ωρίμασε τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και στο διαιτητικό.

  1. Πώς είναι να είσαι μαμά πέντε παιδιών, δικαστική υπάλληλος, διαιτητής στο άθλημα του kick boxing, επικεφαλής στις ακαδημίες κοριτσιών στο γυνακείο ποδόσφαιρο και ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «Η Ροδιά»;

Ότι πιο υπεύθυνο, συναρπαστικό, μοναδικό, εξτριμ και αναντικατάστατο είναι να είμαι μητέρα πέντε αξιολάτρευτων πλασμάτων…!!…το ίδιο υπεύθυνη είναι η εργασία μου και συναρπαστικό και εξτριμ το να είμαι διαιτητής σε ένα μαχητικό άθλημα! Και δε σταματώ εδώ, οι δράσεις μου στις ακαδημίες γυναικείου ποδοσφαίρου καθώς και οι πολιτιστικές συνεχίζονται  και όλα συνδυάζονται λοιπόν, αρκεί να έχεις Αντοχή και Αγάπη!

  1. Είστε επίσης υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικεφαλής στις ακαδημίες κοριτσιών στο Γυνακείο Ποδόσφαιρο. Θέλετε να μας πείτε κάτι και για αυτό το άθλημα;

Τα κορίτσια χρειάζονται υποστήριξη. Ο χώρος είναι φαλλοκρατικός. Καλά καλά, μερικές φορές ούτε οι ίδιες οι γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται. Οι γιαγιάδες της κόρης μου της Βούλας, η οποία παίζει εδώ στην ομάδα, μου έλεγαν: “Θα στραβώσουν τα πόδια της με το ποδόσφαιρο”». Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά για τη Ρένα και τη Βούλα; Η Βούλα έχει τρεις αδελφούς κι από μικρή βρέθηκε να κλωτσάει μια μπάλα. «Το 2012 η μικρή με ρώτησε: “Μαμά, μήπως να μας φτιάξεις μια ποδοσφαιρική ομάδα;”. Κι έτσι έφτιαξα τη Ροδιά στο Ξυλόκαστρο όπου μέναμε τότε. Η πρώτη ομάδα με την οποία παίξαμε φιλικό ματς ήταν η Γλυφάδα. Μαζευτήκαν να δουν τον αγώνα από Πάτρα, Αίγιο, Νεμέα, Κόρινθο κ.α. Και μετά… άνθησαν όλα. Το σχολικό πρωτάθλημα κοριτσιών και η δημιουργία άλλων νέων ομάδων, όπως οι Αμαζόνες Κορινθίας.

  1. Τι σημαίνει Γυναικείο Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

Ο δρόμος για την καταξίωση του αθλήματος είναι μακρύς και δύσκολος σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου το άθλημα είναι πολύ διαδεδομένο και στην Αμερική είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Επειδή οι ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου είναι λίγες και διασκορπισμένες στα τέσσερα σημεία της Ελλάδας, ο «Οδυσσέας» αναγκάζεται να ταξιδεύει συνεχώς: «Η ΕΠΟ μας δίνει ένα μικρό ποσοστό για τα οδοιπορικά. Τα άλλα, όπως την πληρωμή των διαιτητών, τα βάζουμε από το ταμείο του συλλόγου. Ο προπονητής μας είναι ο μόνος που πληρώνεται – επίσης από τις συνδρομές στον σύλλογο.

Μαζί με τα τεχνικά προβλήματα υπάρχουν όμως και τα ιδεολογικά. Οι γυναίκες παίζουν με όλη τους την ψυχή, χωρίς θεατρινισμούς και σκληρά, γιατί πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν. Την ίδια στιγμή πρέπει να… ζητιανεύουν γήπεδα -σπάνια προπονούνται στα κανονικά γήπεδα που έχουν οι ομάδες- και ώρες για προπόνηση. Δεν τις θέλουν στο ποδόσφαιρο και ούτε τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το άθλημα.  Οι συνθήκες είναι αντίξοες. Εμείς εδώ τα καταφέρνουμε καλά χάρη στον πρόεδρο του συλλόγου, τον Κώστα Παπακώστα. Τώρα, ειλικρινά, δεν μπορούν να βρουν στην “Αθλητική Κυριακή” έστω ένα λεπτό να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των παιχνιδιών; Ούτε και οι μεγάλοι σύλλογοι, οι μεγάλες ΠΑΕ, ασχολούνται με την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Προς τιμήν του, μόνο ο ΠΑΟΚ το κάνει, με τον Ερασιτέχνη βέβαια.

  1. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Ναι, θα ήθελα να παροτρύνω τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να ενασχοληθούν με το kick boxing άθλημα καθώς μόνο οφέλη θα έχουν να αποκομίσουν και τα κορίτσια να μη διστάζουν να παίζουν μπάλα και σε όσες αρέσει το άθλημα να έρθουν να μας βρουν.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close