Απόψεις

Ή πεζογέφυρα στο Παλατάκι, ή τίποτα!- Όλα για Όλα από την διοίκηση του Δήμου, για ένα λάθος έργο από το ξεκίνημα…

Γράφει ο Παναγιώτης Νιζάμης

Συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων έχοντας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του και την πεζογέφυρα στο Παλατάκι.  

Την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο ίδιος ο Δήμαρχος έχοντας στο πλευρό του τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταθά και τον μελετητή κ. Λουκάτο.

Παρότι το Κεντρικό Συμβούλιο ήταν αυτό που διέκοψε τις εργασίες από τα μέσα Δεκεμβρίου διότι έκρινε ότι η πεζογέφυρα χωροθετείται σε σημείο που έχει χαρακτηριστεί από το Υπ.Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος που περιβάλλει τον πύργο «Παλατάκι» ο Δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος, δεν φάνηκε καθόλου διαλλακτικός στις τοποθετήσεις του.

Έχοντας στα χέρια του παλιότερες γνωμοδοτήσεις από συγκοινωνιολόγους που χαρακτηρίζουν το σημείο ως το πιο επικίνδυνο σε όλη την Αττική προσπάθησε να καλύψει το λάθος των υπηρεσιών του βάζοντας μπροστά τον ανθρώπινο παράγοντα, άλλα και το γνωστό γνωμικό πώς τα λάθη πληρώνονται… όχι όμως από τον ίδιο.

Πιο χαρακτηριστικά το σύνθημα έλεγε πως  «Αν δεν προχωρήσει το έργο στο σημείο που ξεκίνησε θα χαθούν τα κονδύλια για μία απαίτηση εδώ και χρόνια των κατοίκων του Χαϊδαρίου».  Όπως ήταν αναμενόμενο, έπιασε.

Πολιτική στις πλάτες των πολιτών!  

Πολιτικά οι τοποθετήσεις του Μ. Σελέκου, όπως και του αντιδημάρχου κ. Σταθά  -που κινήθηκε στην ίδια γραμμή- στην ακρόαση τους στο Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, ήταν ορθές. Αν δεν στήριζαν τις κινήσεις του στις πλάτες των πολιτών δεν θα μπορούσαν  να στηρίξουν και όλο τον λάθος σχεδιασμό τους.

Τοποθετώντας η διοίκηση  την πεζογέφυρα μπροστά στο Παλατάκι μπορεί να έρχεται αντιμέτωπη σε μια κρατική υπηρεσία, γλιτώνει όμως τις πραγματικές αντιδράσεις των πολιτών του Χαϊδαρίου και μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο τους χωρίς να ενοχλήσει κανέναν.

Όπως αποκαλύφθηκε από τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων (νυν και πρώην) αλλά και έγγραφα στον τοπικό τύπο, αρχικά  στα στοιχεία του όλου έργου σημειώνονταν η καφετέρια ιστορικό και όχι το ιστορικό Παλατάκι.

Η όλη κατασκευή προβλέπονταν στην γωνία της Λεωφόρου Αθηνών και Φαβιέρου όπου προβλέπεται και η ρυμοτόμηση από σχέδιο του 1967 που αφορούσε τη Γρηγορούσα.

Αυτός είναι μέχρι σήμερα και ο προφανής λόγος που παραμένουν οι αίθριοι χώροι στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η ρυμοτόμηση ως γνωστόν προβλέπει αποζημίωση και απαλλοτρίωση υπέρ  του δήμου με απόδοση κοινόχρηστων χώρων, απαιτεί όμως χρόνο και πολιτικό κόστος. Για αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα, για αυτό και  επιλέχθηκε προφανώς και μια ανάλογη ξαφνική κίνηση από την Δημοτική Αρχή. Μόνο με τον αιφνιδιασμό θα μπορούσε να περάσει κάτι που τόσα χρόνια δεν προχωρούσε… και μάλιστα δίπλα σε σημείο που υπάρχει ήδη φανάρι.

Ομόφωνη και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρότι στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις αντιδράσεις των πολιτών για την άσχημη εικόνα που άρχισε να παρουσιάζεται στο Παλατάκι η Διοίκηση του Δήμου φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για το τι θα κάνει μέχρι το τέλος, μετά την αντίρρηση της απέναντι στο Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων  για να μην μείνει το έργο πίσω η στάση της άλλαξε.

Οργανώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 του Μάρτη, μαζεύτηκε κόσμος που ήθελε μετά μανίας  να γίνει η πεζογέφυρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Γύρω στα 30 άτομα παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδρίασης έτοιμοι να υπερασπιστούν το έργο για την ασφάλεια των παιδιών τους ή των εγγονών τους.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις τις αντιπολίτευσης μάλλον δεν σκέφτηκαν να φέρουν το δικό τους κοινό, και η απόφαση στο όνομα της ασφάλειας πάρθηκε ομόφωνα κερδίζοντας τις εντυπώσεις μέσω της συλλογικότητας, παρότι η καλαισθησία και η ιστορικότητα του χώρου θα μπορούσαν να έχουν θέση, και  κάποιος να παλέψει για να επιτευχθούν όλα μαζί.

Όταν η πλειοψηφία όμως έτσι και αλλιώς θα έβγαζε την απόφαση, το χαρτί της ασφάλειας και της ευκαιρίας που θα  μπορούσε να χαθεί για την πόλη σε μια στιγμή, στάθηκε πολύ δυνατό για να υπάρχουν αντιρρήσεις στην τελική απόφαση.   

Ναι μεν αλλά , από την αντιπολίτευση…

Η αντιπολίτευση όπως ήταν αναμενόμενο εξέφρασε τις θέσεις της, αλλά σε μια προειλημμένη απόφαση δεν μπορούσε να σταθεί απέναντι. Οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων έχουν την σημασία τους διότι  φανερώνουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην πόλη μέχρι την αποπεράτωση του έργου, αλλά και μέχρι την τελική ευθεία των εκλογών αφού για την διοίκηση Σελέκου η συγκεκριμένη κίνηση είναι ίσως το πιο δυνατό χαρτί που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα για να αφήσει έργο που θα φανεί στην πόλη και για τις επόμενες γενιές.  

Tags
Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close