Πολιτιστικά

Aφιέρωμα στον σπουδαίο καραγκιοζοπαίχτη Αβραάμ Αντωνάκο , από τον Δήμο Χαϊδαρίου

Ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο καραγκιοζοπαίχτη Αβραάμ Αντωνάκο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της κόρης του καλλιτέχνη, Δέσποινας, και του εγγονού του γνωστού Ράπερ, Νίκου Βουρλιώτη (Nivo), με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του καραγκιοζοπαίχτη.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, τόνισε πως νοιώθει υπερηφάνεια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που έγινε «για να τιμήσει έναν σημαντικό άνθρωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά», προσθέτοντας πως «το ότι σήμερα, 20 χρόνια μετά τον θάνατο του, τον τιμούμε σε αυτήν την αίθουσα, δείχνει πάρα πολλά. Δεν σβήνει κάποιος από τη μνήμη όταν τον θυμούνται οι επόμενες γενιές». Ο κος Σελέκος αναφέρθηκε και στο περιοδικό που έβγαζε το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το 1998, του οποίου η πρώτη έκδοση ήταν αφιερωμένη στον Αβραάμ Αντωνάκο, ενώ παρέδωσε αναμνηστικό από την εκδήλωση στον εγγονό του καλλιτέχνη, με τον τελευταίο να το παραλαμβάνει συγκινημένος.

Ο αρχιτέκτων/πολιτικός μηχανικός, γνώστης και μελετητής του Καραγκιόζη, Κώστας Τσίπηρας, συνεχάρη τον Σωκράτη Κοτσορέ και τον Δήμο Χαϊδαρίου για την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας πως «σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, είναι αντίσταση για τον λαό το ελληνικό λαϊκό θέατρο σκιών και ο Καραγκιόζης». Στον δικό του χαιρετισμό, ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Νταγιάκος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Αντωνάκο, τονίζοντας πως αυτός αποτελούσε ένα πολύπλευρο ταλέντο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τις φιγούρες που έφτιαχνε ο Αντωνάκος «αυτές “έπαιζαν μόνες τους” καθώς ήταν τόσο ρεαλιστικές, τόσο φυσικές και τόσο ζωντανές». «Ο Αβραάμ ζει στις καρδιές μας και στη δουλειά μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κος Νταγιάκος.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η παράσταση Καραγκιόζη «Επτά γαμπροί για μια νύφη» από την θεατρική σκηνή του Σωκράτη Κοτσορέ.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close